søndag 22. februar 2009

KrF om hørselshemmede

Jeg har sett litt grundigere på det nye programforslaget til KrF, som skal gjelde fra 2009 til 2013. Dette er faktisk det eneste politiske programmet som nevner ordet "hørselshemmede".

Ida, som er min kjæreste, studerer til døvetolk. Hun skriver akkurat nå en oppgave om problematikken med hørselshemmede og teksting av norsktalende filmer som vises på kino. Faktum er at norske filmer ikke tekstes til hjelp for personer med nedsatt hørsel. Filmer tekstes kun ved fremmedspråklig tale.

I sitt forslag til nytt hovedprogram står det at KrF vil:
"Utvide tolketjenesten for døve og døvblinde og stille krav om at alle norske filmer tekstes for hørselshemmede."

"Prinsippet om universell utforming må gjenspeiles i mediepolitikken. Syns- og hørselshemmedes behov må ivaretas. KrF mener det er viktig med teksting og tegnspråktolking av fjernsynsprogrammer. Talegjennkjenningsteknologi må benyttes i større grad enn i dag. KrF vil at alle norskproduserte filmer som får statlig filmstøtte skal gjøres tilgjengelig i tekstet versjon."


Jeg gikk gjennom de politiske programmer til alle partier. KrF er altså det eneste partiet som programfester de hørselshemmedes behov for teksting på kino. Da jeg så filmen "De Usynlige", hadde jeg også forsåvidt ønsket teksting, i og med at de hadde tatt med en dansk skuespiller som snakket nettopp ...dansk.

KrF har også som eneste politiske parti programfestet at de ønsker å styrke tolketjenesten.

fredag 20. februar 2009

Ny blogg på nytt sted

Det er jo spennende...

Aner ikke hva jeg kommer til å skrive her fremover, eller hvor ofte jeg kommer til å skrive. Det vil vel vise seg etter hvert. Kanskje jeg kommer til å skrive litt om artige nyheter, noen artige hverdagsopplevelser eller rare tanker som jeg eller andre folk tenker om ting. Følg med.